Grissini z szynką szwarcwaldzką

0 (0 ocen)

Jadłam je ostatnio u koleżanki bardzo mi posmakowały, wiec postanowiłam je zrobić sama. Mmm... pychotka...

Składniki:

  • CIASTO:
    35 dkg mąki pszennej
    200 ml wody
    50 ml oliwy
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżeczki soli
    1/5 kostki drożdży lub 2 łyżeczki suszonych drożdży
    3 łyżki przyprawy do pizzy
    2 łyżki czosnku granulowanego
    oliwa do smarowania paluszków

    DODATKOWO:
    szynka szwarcwaldzka
    sałata lub rukola

Grissini z szynką szwarcwaldzką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać mąkę z suchymi przyprawami, dodać wodę i olej, wyrobić gładkie ciasto. Miskę przykryć i odstawić na około 30 min. Wałkować paluszki, układać na blasze wysmarowanej tłuszczem. Paluszki dokładnie posmarować oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut.
    Po wystudzeniu owijać paluszki sałatą i szynką.

Porady

Można dodać przyprawy według własnego uznania; paprykę w proszku, zioła, pomidory suszone, przesmażoną cebulkę itp. Można również posypać paluszki ziarnami np. słonecznik, sezam, mak, siemię lniane, kminek Najlepiej nadaje się do tego rukola ma charakterystyczny smak i świetnie się komponuje z szynką i paluchami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy