gorąca czekolada

0 (0 ocen)

  • 10 min

Domowa mieszanka idealna do przygotowania gorącej czekolady. Przepis Laury Vitale

  • 10 min

Składniki:

  • 1/4 szklanki cukru waniliowego
    1/2 szklanki cukru pudru,
    2/3 szklanki kakao,
    100-110 g startej gorzkiej czekolady,
    1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej

Gorąca czekolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki przesiać i połączyć, przechowywać w pojemniku. Aby przygotować jedną porcję gorącej czekolady: w rondelku podgrzać szklankę mleka, gdy będzie prawie wrzące wsypać 2 i 1/2 łyżki mieszanki, dokładnie wymieszać trzepaczką (można też uprzednio wymieszać mieszankę z częścią mleka, a potem wlać do gorącego płynu i dokładnie wymieszać). Jeśli zależy nam, by czekolada była bardzo gęsta (idealna do zanurzania w niej ciasteczek), należy dodać do mleka więcej mieszanki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy