FRITTATA BROKUŁOWO-POROWA

0 (0 ocen)

Propozycja na syte śniadanie, lunch lub cieplą kolację.

Składniki:

  • 7 jajek
    ok. 3 szklanek brokuł podzielonych na mniejsze części
    1-2 białej części pora
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 sklanki żółtego sera (gouda, cheddar)
    ok. 1/2 szklanki śmietanki kremówki
    sól, pieprz
    2 łyżki oleju

    Forma: forma do tart średnica - 26 cm

Frittata brokułowo-porowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pora pokroić w krążki, tłuszcz rozgrzać na patelni dodać pora i lekko zeszklić następnie dodać pokrojoną na mniejsze części paprykę, poddusić i wystudzić.
  • 2. Brokuły podgotować w osolonej wodzie przez ok 1-3 minuty.
  • 3. W misce roztrzepac jajka trzepaczką, dodać śmietankę, starty ser, oraz brokuły i pora, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wylać na natłuszconą formę, pieczenie ok. 15 -20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy