Propozycja na syte śniadanie, lunch lub cieplą kolację.
Składniki:
7 jajek
ok. 3 szklanek brokuł podzielonych na mniejsze części
1-2 białej części pora
1/2 czerwonej papryki
1/2 sklanki żółtego sera (gouda, cheddar)
ok. 1/2 szklanki śmietanki kremówki
sól, pieprz
2 łyżki oleju
Frittata brokułowo-porowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pora pokroić w krążki, tłuszcz rozgrzać na patelni dodać pora i lekko zeszklić następnie dodać pokrojoną na mniejsze części paprykę, poddusić i wystudzić.
2.Brokuły podgotować w osolonej wodzie przez ok 1-3 minuty.
3.W misce roztrzepac jajka trzepaczką, dodać śmietankę, starty ser, oraz brokuły i pora, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wylać na natłuszconą formę, pieczenie ok. 15 -20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Komentarze