Francuskie poduszeczki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Proste w wykonaniu i świetnie sprawdzające się jako przystawka na stole lub jako urozmaicony dodatek do czystych zup, zamiast pasztecików, grzanek czy groszku ptysiowego.

  • 30 min

Składniki:

  • 50 dag mrożonego ciasta francuskiego
    1 jajko
    25 dag twarogu
    szczypiorek
    świeży ogórek
    rzodkiewki
    kolorowy pieprz ziarnisty
    czarne oliwki
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól
    pieprz

Francuskie poduszeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto rozmrozić w lodówce, rozwałkować i podzielić placek na 16 równych części w kształcie prostokątów bądź kwadratów. W ośmiu z nich wyciąć należy niewielką szklaneczką kółka.
  • 2. Pełne prostokąty posmarować białkiem, ułożyć na nich prostokąty z kółkami, posmarować je żółtkiem i piec w nagrzanym piekarniku o temperaturze 220 stopni przez około 10-15 minut.
  • 3. W celu wykonania masy twarożkowej, dzielimy twarożek (najlepiej naturalny) na 3 części. Jedna cześć należy zmieszać z koncentratem pomidorowym, druga zmiksować ze szczypiorkiem, a trzecia pozostawić białą. Kazda z nich doprawić do smaku sola i pieprzem.
  • 4. Za pomocą niedużej szprycki dekoracyjnie napełnić kółeczka masa twarozkowa i ozdobić kolejno: różowa masę półplasterkami rzodkiewki i kolorowym pieprzem, zielona ogórkiem i szczypiorkiem a białą czarnymi oliwkami pokrojonymi w plasterki.

Porady

Można wykonać je też na słodko, łącząc twarożek z cukrem i cukrem waniliowym. Wówczas należy udekorować poduszeczki świeżymi owocami lub konfiturami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy