Filet z łososia w gryczanej panierce i wędzonej soli

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Tak przygotowany łosoś to bardzo ciekawa kompozycja smakowa.

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 1 kg fileta z łososia ze skórą
    do smaku sól morska wędzona w płatkach

    panierka :
    1 szk otrąb gryczanych
    1 łyżeczka soli morskiej wędzonej

    250 g masła klarowanego do smażenia

Filet z łososia w gryczanej panierce i wędzonej soli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet pokroić na paski.
    Oprószyć solą i odstawić na 10 minut.
    Otręby wymieszać z solą i obtoczyć w przygotowanej panierce każdy kawałek ryby.

    Na patelni rozgrzać masło.
    Kłaść rybę na rozgrzany tłuszcz i smażyć ją po kilka minut z obu stron.
    Po usmażeniu odsączyć łososia z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym lub na kratce.
    Podawać z ulubionymi dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy