Faszerowane pomidory

0 (0 ocen)

Smak lata! Świetna przekąska dla smakoszy pomidorów. Najlepiej smakuje w porze letniej, kiedy pomidory są pełne smaku i aromatu.

Składniki:

  • 8 pomidorów
    1 większy pojedynczy filet z kurczaka
    30 dag pieczarek
    150- 200 g ryżu
    przyprawa do kurczaka
    Sól, pieprz
    2 łyżki margaryny
    olej do smażenia pieczarek i mięsa

Faszerowane pomidory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka pokroić na małe kawałki, oprószyć przyprawą do kurczaka i usmażyć. Pieczarki umyć, pokroić w drobne plasterki i także usmażyć. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
    Pomidory obrać ze skórki (nie jest to konieczne, według gustu), odkroić wierzch, delikatnie wydrążyć miąższ. Następnie przełożyć je do wysmarowanego margaryną naczynia żaroodpornego.
  • 2. Farsz: kurczaka, wymieszać z pieczarkami i ugotowanym ryżem. Gotowym farszem napełniać pomidory. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy