Na 5 porcji:
5 papryk
obrane i ugniecione widelcem wędzone brzuszki łososia (opcjonalnie tuńczyk z puszki) - ok. 200-300g
1 ser biały
zielona cebulka lub szczypiorek
1 ser pleśniowy (polecam typu roquefort)
pieprz, sól, ewentualnie czosnek do smaku
Eleganckie papryczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki przecinamy na pół na wysokości ok 3/4, czyścimy z nasion i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni do momentu, aż skórki zaczną się nieco złuszczać.
Ser biały i brzuszki łososia ugniatamy razem za pomocą widelca, dodajemy zielonej cebulki, pieprzu, soli, czosnku (może być granulowany) i mieszamy.
Tak przygotowanym twarożek nadziewamy jeszcze ciepłe papryczki i wkładamy je ponownie do piekarnika na 10-15 minut, do podgrzania farszu. "Czapeczki" możemy odłożyć na talerz. Następnie na wierzch farszu kładziemy plastry sera pleśniowego i znów wkładamy papryczki do piekarnika, do momentu jego roztopienia.
Teraz już tylko wyciągamy ciepłe papryczki, zakładamy im czapeczki i są już gotowe na przyjście eleganckich gości.
Porady
Jeśli uda Ci się kupić oliwki w oliwie ziołowej, możesz nią polać nieco farsz już w papryczkach przed wsadzeniem ich do piekarnika. Zapewnia to wspaniały aromat dania.
Komentarze