Eleganckie papryczki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis wymyśliłam robiąc zakupy.

  • 30 min

Składniki:

  • Na 5 porcji:
    5 papryk
    obrane i ugniecione widelcem wędzone brzuszki łososia (opcjonalnie tuńczyk z puszki) - ok. 200-300g
    1 ser biały
    zielona cebulka lub szczypiorek
    1 ser pleśniowy (polecam typu roquefort)
    pieprz, sól, ewentualnie czosnek do smaku

Eleganckie papryczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki przecinamy na pół na wysokości ok 3/4, czyścimy z nasion i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni do momentu, aż skórki zaczną się nieco złuszczać.
    Ser biały i brzuszki łososia ugniatamy razem za pomocą widelca, dodajemy zielonej cebulki, pieprzu, soli, czosnku (może być granulowany) i mieszamy.
    Tak przygotowanym twarożek nadziewamy jeszcze ciepłe papryczki i wkładamy je ponownie do piekarnika na 10-15 minut, do podgrzania farszu. "Czapeczki" możemy odłożyć na talerz. Następnie na wierzch farszu kładziemy plastry sera pleśniowego i znów wkładamy papryczki do piekarnika, do momentu jego roztopienia.
    Teraz już tylko wyciągamy ciepłe papryczki, zakładamy im czapeczki i są już gotowe na przyjście eleganckich gości.

Porady

Jeśli uda Ci się kupić oliwki w oliwie ziołowej, możesz nią polać nieco farsz już w papryczkach przed wsadzeniem ich do piekarnika. Zapewnia to wspaniały aromat dania.

Komentarze

Podobne przepisy