Drożdżowy przekładaniec z orzechami

0 (0 ocen)

Ciasto dla miłośników orzechów i ciasta drożdżowego :-))

Składniki:

  • Ciasto:
    1 jajko
    50 dag mąki
    kostka masła lub margaryny
    4 łyżki cukru
    5 dag drożdży (1/2 paczki)
    1/2 szklanki mleka

    Masa:
    30 dag orzechów włoskich (mielonych)
    20 dag cukru
    2 cukry waniliowe

    Dodatkowo:
    dżem morelowy
    cukier puder lub polewa

Drożdżowy przekładaniec z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Drożdże z cukrem rozpuścić w letnim mleku. Mąkę przesiekać z masłem, dodać rozpuszczone drożdże. Dobrze wyrobić, podzielić na 3 części i rozwałkować do wielkości blachy (25/35 cm).
  • 2. Cukier wymieszać z cukrem waniliowym i zmielonymi orzechami, podzielić na pół.
  • 3. Do formy wyłożyć jedną część ciasta, posmarować dżemem morelowym, posypać orzechami z cukrem. Przykryć drugim ciastem i powtórzyć czynność z orzechami. Na wierzchu ułożyć trzecie ciasto i piec ok 1 godz. w temp. 180*C.

Porady

Ciasto po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą.

Komentarze

Podobne przepisy