Drożdżowy przekładaniec

4.5 (164 ocen)

Drożdżowe - nasze ulubione :-)

Składniki:

  • 4 i 1/2 szklanki mąki
    10 dkg drożdży
    7 żółtek
    1 i 1/2 szklanki cukru pudru
    cukier waniliowy
    20 dkg masła
    1/2 szklanki mleka
    3/4 łyżeczki soli
    NADZIENIE:
    puszka brzoskwiń
    20 dkg rodzynków
    3 kwaskowate jabłka
    1 łyżeczka cynamonu
    3 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Drożdżowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowy przekładaniec 1. Drożdże rozmieszać w 4 łyżkach letniego mleka , dodać łyżkę cukru i łyżkę mąk, rozmieszać ,postawić do wyrośnięcia .
    Żółtka utrzeć na puch z cukrem pudrem i cukrem waniliowy ,masło stopić .
    Wyrośnięty rozczyn wlać do mąki , dodać utarte żółtka , resztę mleka , sól , wszystko dokładnie wyrobić ,wyrabiając dodawać stopione , wystudzone masło . Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .
    Brzoskwinie dobrze osączyć , pokroić w kostkę , rodzynki sparzyć , osączyć , jabłka obrać pokroić w plasterki , posypać cukrem i cynamonem .
    Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy równe części , rozwałkować ,na blachę o wymiarach 22/36 cm rozłożyć jedną część ciasta , ułożyć połowę jabłek , brzoskwiń i rodzynek , przykryć drugą polową ciasta , rozłożyć resztę owoców ,przykryć ostatnią częścią ciasta . Całość odstawić do wyrośnięcia . Wyrośnięte ciasto piec około 40 minut w temp. 175 *C
    Po upieczeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem .

Porady

Brzoskwinie i rodzynki należy bardzo dokładnie osączyć najlepiej na durszlaku a następnie przełożyć na papierowy ręcznik kilka razy złożony

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować