Drożdżowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozmieszać w 4 łyżkach letniego mleka , dodać łyżkę cukru i łyżkę mąk, rozmieszać ,postawić do wyrośnięcia .
Żółtka utrzeć na puch z cukrem pudrem i cukrem waniliowy ,masło stopić .
Wyrośnięty rozczyn wlać do mąki , dodać utarte żółtka , resztę mleka , sól , wszystko dokładnie wyrobić ,wyrabiając dodawać stopione , wystudzone masło . Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .
Brzoskwinie dobrze osączyć , pokroić w kostkę , rodzynki sparzyć , osączyć , jabłka obrać pokroić w plasterki , posypać cukrem i cynamonem .
Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy równe części , rozwałkować ,na blachę o wymiarach 22/36 cm rozłożyć jedną część ciasta , ułożyć połowę jabłek , brzoskwiń i rodzynek , przykryć drugą polową ciasta , rozłożyć resztę owoców ,przykryć ostatnią częścią ciasta . Całość odstawić do wyrośnięcia . Wyrośnięte ciasto piec około 40 minut w temp. 175 *C
Po upieczeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem .
Porady
Brzoskwinie i rodzynki należy bardzo dokładnie osączyć najlepiej na durszlaku a następnie przełożyć na papierowy ręcznik kilka razy złożony
Komentarze