Drożdzowe bułki są u mnie teraz na topie.Moi domownicy nie mogą się ich najeść,wiec proszą ciągle o jeszcze.Przepis na ciasto jest uniwersalny,zmienia sie tylko kształt i dodatki.
1 godz. 10 min
Składniki:
na 15 bułek;
400 ml gorącego mleka,
100 g masła,
4 łyżki cukru,
40 g drozdzy,
600 g mąki,
1/2 łyzeczki soli,
2 jaja.
Drożdżowki z serem i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
do gorącego mleka wkładamy masło, czekamy az sie rozpusci.Studzimy do temperatury pokojowej,dodajemy cukier, drozdze i mieszamy.Wbijamy jaja,wsypujemy sol,stopniowo dosypujemy mąkę.Mieszamy.Gdy juz wsypiemy calą mąkę,wyrabiamy ręką ok 5 minut.Odstawiamy do wyrosnięcia na ok 30 minut.
2.Nadzienie:ser rozdrabniamy widelcem,dodajemy żółtko,masło,puder,cukier waniliowy i mleko. Jesli masa będzie jeszcze gęsta dolewamy jeszcze troszkę mleka.Ananasa kroimy na małe kawałki.
3.Po wyrośnięciu z ciasta rwiemy 15 kulek,każdą rozpłaszczamy,odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie spodem od literatki umoczonym w mące robimy w cieście wgłębienie.
4.Do wgłebienia nakładamy po ok 2 łyżki nadzienia serowego.W nadzienie wbijamy po kilka kawałkow ananasa.Ciasto smarujemy rozkłoconym jajkiem.Wkladamy do piekarnika i pieczemy ok 25 minut-do zrumienienia.Posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze