Domowy ekstrakt waniliowy

0 (0 ocen)

  • 5 min

idealny do ciast i deserów.

  • 5 min

Składniki:

  • - minimum 4 laski wanilii
    - wódka
    - szczelnie zamykana buteleczka

Domowy ekstrakt waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Laski wanilii rozkrajamy wzdłuż na pół, umieszczamy w buteleczce i zalewamy alkoholem do momentu całkowitego przykrycia waniliowych strąków. Butelkę szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na minimum 2 miesiące - co jakiś czas zajrzyjcie do ekstraktu i wstrząśnijcie delikatnie butelką.

Porady

Ekstrakt zacznie ciemnieć już po tygodniu, ale pełny aromat osiągnie po czasie opisanym w przepisie. Gdy z czasem z powodu używania ekstraktu jego ilość będzie się zmniejszać, dokupcie i dorzućcie po jednej, dwie laski wanilii lub dodajcie puste strąki bez ziaren, które zostaną Wam np. po deserze i dopełnijcie wódką - im więcej wanilii, tym intensywniejszy aromat i barwa ekstraktu.

Komentarze

Podobne przepisy