Domowy budyń czekoladowy z piankami i liofilizowanymi owocami

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Kremowy, aksamitny, bardzo czekoladowy budyń z piankami marshmallow i liofilizowanymi owocami jest po prostu pyszny, a co najważniejsze jest to deser gotowy w kilka minut.

  • 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • litr mleka
    4 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej
    300 g gorzkiej czekolady minimum 70%
    3 łyżki cukru, można dać więcej jeśli wolicie słodszy

    do posypania:
    mini pianki marshmallow
    liofilizowane maliny i truskawki
    mięta

Domowy budyń czekoladowy z piankami i liofilizowanymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W 200 ml ziemnego mleka rozpuszczamy skrobię.
    Resztę mleka przelewamy do garnka, dodajemy pokruszoną czekoladę i cukier. Mleko podgrzewamy, ciągle mieszając.
    Kiedy mleko jest już gorące wlewamy mleko ze skrobią i mieszamy. Mieszamy do momentu, aż budyń zgęstnieje.

    Budyń przelewamy do pucharków lub miseczek, posypujemy piankami, owocami oraz przybieramy miętą.
    Budyń polecam podawać na gorąco, wtedy pianki się podgrzeją od budyniu. Jeśli jednak wolimy budyń na zimno to proponuję podać go z bitą śmietaną.

Komentarze

Podobne przepisy