Niebieski jak bezchmurne niebo budyń z liofilizowanymi malinami, truskawkami i miętą jest po prostu pyszny, a co najważniejsze jest to deser gotowy w kilka minut.
Niebieski budyń z liofilizowanymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W 200 ml ziemnego mleka rozpuszczamy skrobię.
Resztę mleka przelewamy do garnka, dodajemy kwiatki klitorii, wsypujemy cukier, dodajemy przekrojoną wzdłuż laskę wanilii oraz wnętrza ziaren kardamonu. Mleko podgrzewamy, ciągle mieszając.
Kiedy mleko jest już gorące wlewamy mleko ze skrobią i mieszamy. Mieszamy do momentu, aż budyń zgęstnieje.
Budyń przelewamy do pucharków lub miseczek, posypujemy liofilizowanymi owocami, kwiatkami klitorii oraz przybieramy miętą.
Budyń można podawać zarówno gorąco jak i na zimno.
Komentarze