Niebieski budyń z liofilizowanymi owocami

5 (1 ocen)

  • 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Niebieski jak bezchmurne niebo budyń z liofilizowanymi malinami, truskawkami i miętą jest po prostu pyszny, a co najważniejsze jest to deser gotowy w kilka minut.

  • 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 litr mleka
    16 suszonych kwiatów Butterfly Pea Tea (Klitoria ternateńska)
    4 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej
    laska wanili
    2 ziarna kardamonu
    3 łyżki brązowego cukru

    do posypania:
    15 g liofilizowanych malin
    15 g liofilizowanych truskwek
    kilka kwiatów Klitorii
    mięta
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Niebieski budyń z liofilizowanymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W 200 ml ziemnego mleka rozpuszczamy skrobię.
    Resztę mleka przelewamy do garnka, dodajemy kwiatki klitorii, wsypujemy cukier, dodajemy przekrojoną wzdłuż laskę wanilii oraz wnętrza ziaren kardamonu. Mleko podgrzewamy, ciągle mieszając.
    Kiedy mleko jest już gorące wlewamy mleko ze skrobią i mieszamy. Mieszamy do momentu, aż budyń zgęstnieje.

    Budyń przelewamy do pucharków lub miseczek, posypujemy liofilizowanymi owocami, kwiatkami klitorii oraz przybieramy miętą.
    Budyń można podawać zarówno gorąco jak i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować