Domowy Baileys

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszny :-)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Jasny rum: 250 mililitrów
    - masa krówkowa (1 puszka): 400 gramów
    - śmietanka kremowa 30%: 200 mililitrów
    - ekstrakt z wanilii: 2 łyżki
    - kawa rozpuszczalna: 1 łyżka

Domowy baileys - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody. Dodać do masy krówkowej wraz z ekstraktem z wanilii i utrzeć.
    Powoli wlewać rum, w dalszym ciągu ucierając.
    Dodać śmietankę. Delikatnie wymieszać. Przelać do butelki i trzymać w ciemnym miejscu.
    Podobno likier jest najlepszy po około miesiącu "przegryzania się". Mnie smakował już w chwilę po zrobieniu.
    Likier jest świetny jako dodatek do kawy, albo samodzielnie z lodem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy