Galaretka "Owocowa rozkosz"

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Deser,który w 3/4 składa się z owoców i w 1/4 z owocowej galaretki.!Podany w oryginalny sposób.Przygotowuję go na rodzinne spotkania,gdy przyjeżdżają też dzieci.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 galaretka truskawkowa lub poziomkowa (opakowanie)
    1 galaretka o smaku jabłkowym i kiwi lub agrestowa (opakowanie)
    20 sztu świeżych truskawek
    2 słodkie jabłka
    1 banan
    1 dojrzała nektarynka

Galaretka "owocowa rozkosz" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować w rondlu 800 ml wody.Galaretkę truskawkową rozprowadzić w 400 ml gorącej wody.Galaretkę o smaku jabłkowym i kiwi rozprowadzić w 400 ml gorącej wody.Odstawić w chłodne miejsce,aby ostygły.
  • 2. Do pucharków wlać galaretkę truskawkową,wrzucić po kilka truskawek.Pucharki ustawić ukośnie.Wstawić do lodówki na godzinę.
  • 3. Zagotować 100 ml wody.Jabłka umyć,obrać,wydrążyć gniazda nasienne,pokroić w małe cząstki,wrzucić do 100 ml gotującej się wody.Gotować 5 minut do odparowania płynu.
  • 4. Kiedy galaretka truskawkowa stężeje ułożyć na niej jabłka,zalać galaretką o smaku jabłkowym i kiwi.Pucharki ustawić pionowo.Pozostawić do zastygnięcia w lodówce.
  • 5. Na patyczek lub szpatułkę do szaszłyków nabić kawałek banana i cząstki nektrynki.Tak przygotowaną owocową ozdobą udekorować pucharki.

Porady

Oryginalny sposób podania zachwyci gości.Doskonałym pomysłem będzie też użycie bitej śmietany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy