Deser lodowy z truskawkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Pokroić deser w trójkąty i wyłożyć na talerz.
2.10 truskawek zmiksować za pomocą blendera w wysokim nzczyniu, dodać 3 łyżki sosu truskawkowego i wymieszać.
3.Formę najlepiej podłużną keksówkę wyłożyć folią spożywczą tak by brzegi wystawały na zewnątrz. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać fix i bezy niezbyt drobno pokruszone. Do ubitej śmietany dodać 3/4 zmiksowanych truskawek wymieszać wszystko delikatnie aby porobiły się truskawkowe smugi na śmietanie. Do formy przełożyć masę. Wyrównać wierzch, posmarować resztką zmiksowanych truskawek, posypać przez środek orzechami i czekoladą zeskrobaną z ciastek. Włożyć do zamrażalnika na około 4 godziny.
4.Ja deser robiłam wieczorem, więc stał sobie w zamrażarce do czasu powrotu z pracy. Po wyjęciu wyciągnąć ostrożnie, odkleić ciasto od folii , udekorować plasterkami truskawek
Komentarze