Czekoladowo-orzechowy torcik z mikrofalówki (babeczka z kubeczka)

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Łatwy

Ciastko naprawdę zachwyca smakiem, jest mocno czekoladowo-orzechowe, wilgotne i bardzo puszyste. Samo smakuje rewelacyjnie, a przełożone ulubionym kremem lub bitą śmietaną - pycha!

  • 10 min
  • Łatwy

Składniki:

  • (Filiżanka/kubeczek/kokilka o pojemności minimum 300 ml) (*)
    1 jajko
    3 łyżki mleka
    3 łyżki oleju
    3 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego (użyłam Zentis)
    2 łyżki cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
    Dodatkowo:
    krem/bita śmietana do przełożenia

Czekoladowo-orzechowy torcik z mikrofalówki (babeczka z kubeczka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko wbić do miseczki i roztrzepać za pomocą widelca.
    Dodać olej z mlekiem - całość dokładnie połączyć.
    Następnie energicznie wmieszać krem czekoladowo-orzechowy.
    Później należy wsypać cukier, mąkę, proszek do pieczenia i kakao, a na końcu orzechy.
    Wszystko porządnie wymieszać i przełożyć do filiżanki/kubeczka/kokilki nadającej się do użytku w kuchence mikrofalowej.
    Naczynie wstawić do mikrofalówki, ustawić jej najwyższą moc (u mnie 750 W) i około 3-4 minuty (**).
    Babeczkę ostudzić i przekroić na pół.
    Jedną część posmarować kremem i przykryć drugą częścią.
    Ciastko udekorować według uznania.

Porady

(*) Jeśli ciastko ma być przełożone kremem - to najlepiej, aby naczynie było szerokie. (**) Czas "pieczenia" może różnić się w zależności od rodzaju kuchenki, dlatego warto obserwować rosnące ciastko. Bywa, że czasami u niektórych osób wystarczą 2 minuty, a u innych więcej.

Komentarze

Podobne przepisy