Czekoladowo- orzechowy krem jaglany

0 (0 ocen)

O końcowym smaku kremu decydujemy my sami. Można go oczywiście jeszcze wzbogacić o kakao, czekoladę , czy masło orzechowe. Krem przechowujemy do tygodnia czasu w chłodzie. Polecam do naleśników, pieczywa, czy innego rodzaju deserów.

Składniki:

  • Składniki:
    • 1,5 szklanki kaszy jaglanej,
    • 3 szklanki wody,
    • ¼ łyżeczki soli,
    • 1 łyżka masła,
    • 2 czekolady gorzkie,
    • 2-3 łyżki kakao dobrej jakości,
    • 150 gram masła orzechowego,
    • cukier trzcinowy do smaku (można zastąpić go miodem),
    • około 0,5- 1 szklanki mleka (ilość zależy od tego jaką chcemy uzyskać końcową konsystencje kremu)

Czekoladowo- orzechowy krem jaglany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed miksowaniem 1. Kasze prażymy chwilę (2-3 minuty) w garnku. Następnie zalewamy ją gorącą wodą. Dodajemy do niej sól oraz masło i gotujemy na wolnym ogniu do momentu jak wchłonie wodę. Gotową zdejmujemy z ognia i studzimy delikatnie (około 20 minut).
    Tak przygotowaną przekładamy do malaksera i wstępnie miksujemy.
  • dodanie pozostałych składników 2. Między czasie rozpuszczamy czekoladę.
    Do zmiksowanej kaszy dodajemy masło orzechowe, cukier, kakao oraz płynną czekoladę. Całość dokładnie miksujemy.
  • w trakcie miksowania 3. W trakcie miksowania dodajemy stopniowo mleko. Pod koniec krem próbujemy i ewentualnie dodajemy jeszcze cukru do smaku. Gotowy krem przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy