O końcowym smaku kremu decydujemy my sami. Można go oczywiście jeszcze wzbogacić o kakao, czekoladę , czy masło orzechowe. Krem przechowujemy do tygodnia czasu w chłodzie. Polecam do naleśników, pieczywa, czy innego rodzaju deserów.
Składniki:
Składniki:
• 1,5 szklanki kaszy jaglanej,
• 3 szklanki wody,
• ¼ łyżeczki soli,
• 1 łyżka masła,
• 2 czekolady gorzkie,
• 2-3 łyżki kakao dobrej jakości,
• 150 gram masła orzechowego,
• cukier trzcinowy do smaku (można zastąpić go miodem),
• około 0,5- 1 szklanki mleka (ilość zależy od tego jaką chcemy uzyskać końcową konsystencje kremu)
Czekoladowo- orzechowy krem jaglany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kasze prażymy chwilę (2-3 minuty) w garnku. Następnie zalewamy ją gorącą wodą. Dodajemy do niej sól oraz masło i gotujemy na wolnym ogniu do momentu jak wchłonie wodę. Gotową zdejmujemy z ognia i studzimy delikatnie (około 20 minut).
Tak przygotowaną przekładamy do malaksera i wstępnie miksujemy.
2.Między czasie rozpuszczamy czekoladę.
Do zmiksowanej kaszy dodajemy masło orzechowe, cukier, kakao oraz płynną czekoladę. Całość dokładnie miksujemy.
3.W trakcie miksowania dodajemy stopniowo mleko. Pod koniec krem próbujemy i ewentualnie dodajemy jeszcze cukru do smaku. Gotowy krem przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce.
Komentarze