Cynamonki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ciasteczka które zachwycą wszystkich swoim smakiem i wyglądem.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    1 szklanka letniego mleka
    2 jajka
    4 szklanki mąki pszennej
    6 łyżek cukru
    125g masła roztopionego i ostudzonego
    4 dag świeżysz drożdży
    szczypta soli

    Składniki na nadzienie:
    1/4 kostki masła roztopionego
    pół szklanki cukru
    4 łyżeczki cynamonu
    jajko do posmarowania

Cynamonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i połowy mleka zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości.
  • 2. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, jajka, resztę mleka, resztę cukru i wyrośnięty zaczyn. Dobrze wyrobić i wlać masło. Wyrabiać aż zacznie odchodzić od ręki, odstawić do wyrośnięcia.
  • 3. Kiedy podwoi objętość wyłożyć na stolnicę, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować, posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć jak roladę, pokroić w plasterki, ułożyć na blaszce zachowując odstępy. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

Ciasteczka najlepiej smakują na gorąco.

Komentarze

Podobne przepisy