Cukiniowe placuszki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Szybkie danie nie tylko na bezmięsny obiad.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 średniej wielkości cukinie
    0,5 kg mąki
    2 jajka
    sól do smaku
    pieprz do smaku

    Sos:
    200 ml śmietanki 12%
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz

Cukiniowe placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obieramy cukinię ze skórki i wydrążamy miąższ w którym znajdują się pestki. Następnie ścieramy na tarce z dużymi oczkami lub robotem cukinii, solimy i morzymy przez 10 min.
  • 2. Do cukinii dodajemy jajka, sól i pieprz do smaku oraz mąkę. Wszystko mieszamy. Następnie wylewamy łyżką na rozgrzaną patelnię formując placuszki. Pieczemy na złoty kolor z dwóch stron.
  • 3. Następnie robimy sos czosnkowy. Do śmietany dodajemy pokrojony czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • 4. Kładziemy placuszki na talerz dekorując warzywami sezonowymi i podajemy z sosem czosnkowym.

Porady

Zamiast sosu czosnkowego można podać je z cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy