Placki z cukini z zieleniną

0 (0 ocen)

  • 30 min

pyszne letnie aromatyczne i delikatne cukiniowe placki-z duza iloscia natki i koperku-polecam

  • 30 min

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
    1 cebula
    1 średnia marchewka
    2 jajka
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    1 łyzka sera żółtego startego na tarce
    około 4-5 łyżek mąki pszennej
    1 garść świeżego koperku
    1 garść swiezej posiekanej natki
    pieprz świezo zmielony
    sól do smaku
    oliwa do smażenia

    oraz natka i koperek do dekoracji

Placki z cukini z zieleniną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Cukinię umyj , osusz, odetnij końce i bez obierania ze skórki zetrzyj na tarce o srednich oczkach.
    Przełóz ją na sito i oprósz solą, pozostaw na kwadrans aby puściła sok.
    Następnie dokładnie ją odcisnij.
    Do cukinii dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, umyta i startą na tarce marchew, starty ser zółty , sól, pieprz,posiekany koperek i natke , jogurt naturalny oraz jajka.Wymieszaj a na koniec dodaj makę w takiej ilości, aby ciasto nie było zbyt rzadkie
    2. .Placki kładz za pomoca łyżki na rozgraznym tłuszczu i smaz na rumiano z obu stron.Po usmazeniu układaj je na paapierowym ręczniku w celu odsaczenia tłuszczu.


    Przed podaniem udekoruj świeza natka i koperkiem, smacznego.

Porady

jesli masa jest za luzna -dodaj wiecej maki. wychodzi około 12 placków

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy