Ciasto ze śliwkami i kokosowym budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. Jedną część włożyć do zamrażalki. Drugą część ciasta wyłożyć do blachy (25/35 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec ok. 15 - 20 min. w temp. 180*C.
2.Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować i ułożyć ciasno na podpieczonym spodzie wypukłą stroną do dołu.
3.Budyń:
Odlać 3/4 szklanki mleka i rozpuścić w nim budynie. Resztę mleka wraz z cukrem zagotować. Na gotujące się mleko wrzucić kaszę mannę i wiórki kokosowe, następnie wlać rozmącone budynie i chwilę pogotować, aż budyń zgęstnieje. Gorący budyń wylać na śliwki. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczach pozostałe ciasto.
4.Piec ok. 45 min. w temp. 180*C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Porady
Do ciasta zamiast śliwek można dodać dowolne owoce, np. jabłka.
Komentarze