Ciasto ze śliwkami i kokosowym budyniem

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kostka margaryny
    3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    2 jajka
    cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki kakao

    Budyń:
    3 budynie waniliowe bez cukru
    1200 ml mleka
    6 łyżek cukru
    4 łyżki kaszy manny
    5 łyżek wiórek kokosowych

    Dodatkowo:
    ok. 1 kg śliwek

Ciasto ze śliwkami i kokosowym budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. Jedną część włożyć do zamrażalki. Drugą część ciasta wyłożyć do blachy (25/35 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec ok. 15 - 20 min. w temp. 180*C.


  • 2. Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować i ułożyć ciasno na podpieczonym spodzie wypukłą stroną do dołu.
  • 3. Budyń:
    Odlać 3/4 szklanki mleka i rozpuścić w nim budynie. Resztę mleka wraz z cukrem zagotować. Na gotujące się mleko wrzucić kaszę mannę i wiórki kokosowe, następnie wlać rozmącone budynie i chwilę pogotować, aż budyń zgęstnieje. Gorący budyń wylać na śliwki. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczach pozostałe ciasto.
  • 4. Piec ok. 45 min. w temp. 180*C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Do ciasta zamiast śliwek można dodać dowolne owoce, np. jabłka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy