Ciasto z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier, mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i margarynę posiekać nożem na stolnicy. Dodać 5 żółtek i śmietanę, zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 nierówne części. Mniejszą włożyć do zamrażarki. Resztę ciasta wyłożyć do tortownicy o śr.26 cm lub do foremki (38 na 22)owoce ułożyć gęsto na cieście. Ubić pianę z białek, dodać cukier i proszek budyniowy. Wymieszać i wylać na owoce.Resztę ciasta zetrzeć na tarce lub po prostu rozkruszyć.Piec 50-60 minut w 175 stopniach.
Porady
Dobrze jest ciasto zagnieść trochę wcześniej, ponieważ potem jest łatwiej zetrzeć na tarce.Ciasto dobrze smakuje z rabarbarem, wiśniami, agrestem.
Komentarze