Ciasto ucierane z wiśniami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Proste i pyszne z każdymi sezonowymi owocami.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 6 jajek
    250 g masła
    1,5 szkl cukru pudru
    1/2 szkl śmietany 18%
    400 g mąki krupczatki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    30 g cukru waniliowego
    500 g wiśni

Ciasto ucierane z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem. Do masła dodajemy co jakiś czas po jednym żółtku, łyżce śmietany, kilka łyżek mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Cały czas mieszamy, do końca wszystkich składników. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do ciasta, szpatułką delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę (30x25 cm), na wierzchu układamy wydrylowane wiśnie, pieczemy ok. 60 min w temperaturze 180°C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy