Ciastka pierożki z powidłami i orzechową posypką

0 (0 ocen)

  • 45 min

To  doskonały deser do kawy lub herbatki. Ciasteczka są bardzo kruche i rozpływają się w ustach.

  • 45 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
    150g masła,
    4 żółtka,
    4 łyżki cukru pudru,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1/2 słoiczka powideł śliwkowych,
    50g orzechów włoskich,
    1,5 łyżki cukru kryształu,
    białko do posmarowania.

Ciastka pierożki z powidłami i orzechową posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę i łączymy z masłem. Dodajemy żółtka, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy. W cieście wykrawamy krążki. Na środek każdego z krążków nakładamy porcję powideł. Krążki składamy na pół lekko dociskając brzegi.
  • 2. Ciastka układamy na blaszce. Orzechy włoskie siekamy nożem i mieszamy z cukrem kryształem. Ciastka smarujemy białkiem i posypujemy przygotowaną orzechową posypką. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy