Ciasteczka z orzechem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Te ciastka są bardzo proste w wykonaniu a zarazem pyszne. Uwielbia je cała moja rodzina.

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki, 0,5 kostki margaryny, 0,25 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 żółtka, 2,5 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, 1 łyżka kakao, 20 orzechów włoskich, tabliczka czekolady

Ciasteczka z orzechem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na pół i do jednej połowy dodać kakao. Włożyć do lodówki na 20 minut. Po upływie tego czasu oba ciasta rozwałkować na grubość 0,5 cm i foremkami wycinać ciasteczka. Na każde ciasteczko położyć cząstkę orzecha i docisnąć. Piec około 15 minut aż będą rumiane. Po upieczeniu i wystygnięciu polać orzecha czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Podawać po zastygnięciu czekolady.

Porady

Zamiast orzechów włoskich można użyć migdałów lub orzechy laskowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy