Ciasteczka orzechowo-kakaowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Bardzo zdrowe i smaczne. Zamiennie zamiast orzechów dodaję do nich również zmielone migdały.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 dkg drobno zmielonych orzechów włoskich
    10 dkg mąki tortowej
    5 dkg płatków kukurydzianych (drobniej połamanych)
    2łyżki kakao
    3 łyżki kokosu
    4 łyżki brązowego cukru
    15 dkg masła

Ciasteczka orzechowo-kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto aż wyjdzie nam zgrabna kula. Włożyć na jedną godzinę do lodówki aby ciasto nieco stężało. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 15 kulek i każdą rozpłaszczyć na placek grubości ok. 0,5cm. Blachę włożyć do piecza nagrzanego do temp 180 stopni na około 25min. Następnie ciastka wyjąć i ostudzić na blaszce. Ciastka są bardzo delikatne dlatego czekamy aż całkiem wystygną i dopiero przekładamy na talerz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy