Chrupiący kurczak

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jeżeli nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie, wówczas przygotowuję kurczaka w chrupiącej panierce z oregano. To danie smakuje naprawdę każdemu i nie wymaga dużych zdolności kulinarnych.

Składniki:

  • ● duży podwójny filet z kurczaka
    ● białko
    ● 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● sól, pieprz
    ● oregano
    ● olej do smażenia
    ● 2 woreczki ryżu
    ● łyżeczka curry lub kurkumy
    Do dekoracji:
    ● natka pietruszki
    ● liście sałaty
    ● rzodkiewka

Chrupiący kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta myjemy, dokładnie
    osuszamy i kroimy w grubsze paski. Następnie oprószamy solą, pieprzem oraz oregano.
  • Chrupiący kurczak 2. Białko roztrzepujemy. Mąkę
    ziemniaczaną wysypujemy
    na talerz. Każdy kawałek mięsa
    dokładnie obtaczamy
    w białku, następnie w mące.
    Na patelni rozgrzewamy olej.
    Porcjami wkładamy mięso
    i smażymy na złoty kolor.
  • 3. Ryż gotujemy na sypko
    według przepisu na opakowaniu
    w osolonej wodzie z dodatkiem
    curry lub kurkumy. Odcedzamy.
    Na talerzu formujemy
    dwa kopczyki. Ozdabiamy natką
    pietruszki. Obok wykładamy
    usmażone mięso. Potrawę
    dekorujemy liśćmi sałaty
    i rzodkiewką.

Porady

● Mięso doskonale smakuje z dipem z majonezu i keczupu. ● Pod koniec smażenia na każdy kawałek fileta można położyć plasterek żółtego sera. ● Przed smażeniem do gorącego oleju warto dodać łyżkę masła. Panierka będzie chrupiąca, a mięso nabierze pięknego zapachu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2010

Komentarze

Podobne przepisy