CHLEB WIELOZIARNISTY ,,pieczenie-chleba"

0 (0 ocen)

  • Łatwy

przepis na pyszny chleb bez ulepszaczy polecam pyszny i zdrowy

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka tortowa: 50 dekagramów
    - mąka żytnia typ 720: 1 szklanka
    - siemię lniane: 0.5 szklanki
    - płatki owsiane: 0.5 szklanki
    - słonecznik ziarno: 0.5 szklanki
    - sezam ziarno: 0.5 szklanki
    - otręby pszenne: 0.5 szklanki
    - płatki kukurydziane: 0.5 szklanki
    - kasza gryczana: 2 łyżki
    - sól: 5.5 łyżeczki
    - cukier: 0.5 łyżki
    - miód: 1 łyżeczka
    - zakwas żytni: 150 mililitrów
    - woda przegotowana: 3 szklanki

Chleb wieloziarnisty ,,pieczenie-chleba" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gryczaną ugotować w pół szklance wody.Wszystkie składniki sypkie wymieszać .Miód , cukier i sól rozpuścić w wodzie .Następnie do suchych składników dać zakwas i kaszę mieszając wlać wodę wszystkie składniki połączyć najlepiej łyżką drewnianą.Przełożyć do wcześniej przygotowanych i wyłożonych papierem do pieczenia dwu keksówek tak 2/3 wysokości blaszki.Zostawić na 12 godzin w ciepłym miejscu pod przykryciem (ściereczką).Piekarnik nagrzać do 200 stopni C wstawić chleb na pół godziny następnie piec jeszcze godzinę w 180 stopniach C.Po upieczeniu wyjąć z blaszki oddzielić papier zostawić do wystudzenia.Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy