Chińszczyzna

0 (0 ocen)

z wieprzowiną

Składniki:

  • 1 plaster schabu
    4 pieczarki
    kilka grzybów mun
    3 rzodkiewki
    łyżka kiełków soi
    kawałek białek kapusty
    50 g makaronu chińskiego
    2 łyżki sosu teryiaki
    marynata:
    1/2 łyżki octu ryżowego
    1 łyżka sosu sojowego
    2 łyżki sosu teryiaki
    1/2 łyżeczki imbiru
    pieprz
    do smażenia:
    olej arachidowy

Chińszczyzna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chińszczyzna 1. Schab pokroić w cienkie paseczki, wymieszać ze składnikami marynaty, przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin. Grzyby mun namoczyć. Na patelni rozgrzać olej arachidowy, podsmażyć mięso. Makaron zalać wrzątkiem, ale kiedy zmiękie odcedzić. Zdjąć z patelni, wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki. W razie potrzeby dolać oleju. Rzodkiewki pokroić w zapałkę, grzyby mun w paski, kapustę poszatkować. Warzywa dodać do pieczarek (kilka "zapałek" rzodkiewki zostawić do dekoracji). Kiedy warzywa zmiękną, dodać mięso i makaron. Polać sosem teryiaki. Przed podaniem posypać rzodkiewką :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy