Cebula nadziewana czerwoną kapustą i czosnkiem

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Piękna i zdrowa przystawka - w postaci nadziewanej cebuli kapustą, następnie uparowanej. Gotowa ułożona na duży półmisek z jarmużem wygląda jak kwiaty.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duża cebula
    1 ząbek czosnku
    kawałek czerwonej kapusty wielkości dłoni

    kilka liści jarmużu

    mielony kmin rzymski, gałka muszkatołowa, pieprz, sól

    woda do gotowania
    garnek z przykrywką i wkładka do gotowania na parze

Cebula nadziewana czerwoną kapustą i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cebula nadziewana czerwoną kapustą i czosnkiem 1. Kapustę szatkuję, posypuję przyprawami, dodaję starty czosnek - mieszam.
    W czasie gdy kapusta mięknie, obieram cebulę. Obraną cebulę przekroiłam na pół. Z obranych połówek rozdzielam warstwy
  • Cebula nadziewana czerwoną kapustą i czosnkiem 2. Do garnka wlewam wrzątek, umieszczam wkładkę do gotowania na parze.
    Na wkładce umieszczam wypełnione farszem z kapusty i czosnku , kawałki cebuli. Gotuję pod przykryciem przez 15 minut
  • Cebula nadziewana czerwoną kapustą i czosnkiem 3. Ugotowaną na parze cebulę układam pośród pokrojonych liści jarmużu.
    Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy