lubię bo można je przygotować z resztek ciast po Świętach czy po większej imprezie. Ale są tak smaczne i efektowne, że warto przygotować je specjalnie :D
1 godz. 40 min
Składniki:
1 biszkopt
2- 3 łyżki serka maskarpone
2 łyżki kremu czekoladowego
2- 3 polewy różnego koloru
kolorowe posypki, pisaki cukrowe
patyczki do lizaków lub lodów ewentualnie patyczki do szaszłyków
1.Biszkopt kruszymy na drobne kawałki. Dodajemy krem czekoladowy i mascarpone. W razie gdyby było za suche dodajemy więcej serka i/lub nutelli. Ma powstać gęsta masa.
2.Formujemy w rękach kulki i odstawiamy na talerzyk. Schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut.
3. Jedną polewę rozpuszczamy, maczamy patyczki w polewie a następnie wbijamy do połowy w kulkę. Znów wstawiamy na talerzyku (patyczkami do góry) do lodówki do schłodzenia na około 30 minut.
4.Następnie ponownie rozpuszczamy polewy i zanurzamy kulki w polewie, strząsamy delikatnie nadmiar, posypujemy kolorowymi posypkami i odstawiamy do zastygnięcia.
5.Ewentualnie dekorujemy cukrowymi pisakami. .
Porady
Odstawiamy tak aby kulka była u góry i niczego nie dotykała i ładnie zastygła
Komentarze