Błyskawiczna sałatka z łososiem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Bardzo szybka sałatka na każdą okazję. Sprawdzi się jako przekąska dla przyjaciół, albo przystawka na rodzinnym obiedzie.

  • 15 min

Składniki:

  • - dwie garście roszponki
    - 10 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo
    - 10 pomidorków koktajlowych
    - pół opakowania sera gorgonzola (ok. 10 dkg)
    - 2-3 plastry wędzonego łososia
    - opakowanie blanszowanych migdałów
    - oliwa z oliwek
    - sok z cytryny
    -sól, pieprz

Błyskawiczna sałatka z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Roszponkę rozkładamy w misce.
    2. Dodajemy jajka pokrojone na pół oraz pomidorki pokrojone w ćwiartki.
    3. Łososia kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy do pozostałych składników.
    4. Gorgonzolę kroimy w kostkę i wrzucamy do miski.
    5. Migdały prażymy na suchej patelni aż będą miały złoty kolor i intensywny zapach. Dodajemy do sałatki.
    6. W szklance mieszamy według uznania oliwę i sok z cytryny, dodajmy sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i polewamy sałatkę.

Komentarze

Podobne przepisy