Bezowy deser z jagodami

0 (0 ocen)

Słodkie blaty bezowe przełożone delikatnym kremem z mascarpone. Słodycz bezy świetnie równoważą jagody.

Składniki:

  • BLATY BEZOWE:
    3 białka
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki soku z cytryny
    KREM:
    125g serka mascarpone
    1 szklanka kremówki
    1 łyżka cukru pudru
    1 szklanka jagód

Bezowy deser z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 180*C.
    Ubić białka jajek. Kiedy będzie sztywna zacząć dodawanie cukru. Włączyć mikser na najwyższe obroty i po łyżce wsypywać cukier. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
  • 2. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej przygotować to wcześniej) Narysować dwa prostokąty o wymiarach 10x23cm. Pianę z białek nałożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć masę według wzoru. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 140*C. Suszyć bezy przez 1 h i 30min. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Blaty ostrożnie zdjąć z papieru do pieczenia.


  • image-1bodjfs 3. Zimny serek mascarpone i kremówkę umieścić w naczyniu i ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder. Kremem przełożyć blaty bezowe, obficie posypując jagodami. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy