Bezowy deser z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do 180*C.
Ubić białka jajek. Kiedy będzie sztywna zacząć dodawanie cukru. Włączyć mikser na najwyższe obroty i po łyżce wsypywać cukier. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
2.Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej przygotować to wcześniej) Narysować dwa prostokąty o wymiarach 10x23cm. Pianę z białek nałożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć masę według wzoru. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 140*C. Suszyć bezy przez 1 h i 30min. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Blaty ostrożnie zdjąć z papieru do pieczenia.
3.Zimny serek mascarpone i kremówkę umieścić w naczyniu i ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder. Kremem przełożyć blaty bezowe, obficie posypując jagodami. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
Komentarze