Bakłażany zapiekane z mięsem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pracuję w restauracji. Lubię gotować i piec, zwłaszcza dla moich wnuków: 12-letniego Dawida, 9-letniej Klaudii i 3-letniej Natalki.

Składniki:

  • ● 5-6 bakłażanów
    ● 30 dag mielonego mięsa
    ● 1 łyżka smalcu
    ● 1/2 l mleka
    ● 3 cebule
    ● 10 jajek
    ● ok. 1/2 kg mąki
    ● olej
    ● przyprawy: sól, pieprz, przyprawa uniwersalna

Bakłażany zapiekane z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bakłażany zapiekane z mięsem 1. Bakłażany obieramy i kroimy
    w grube plastry. Solimy, odstawiamy
    i osączamy z soku. Mięso
    smażymy, 2 cebule szklimy
    na tłuszczu i łączymy z mięsem.
    Mieszamy, doprawiamy przyprawa uniwersalna
    i pieprzem na pikantnie.
  • 2. Z mleka, mąki, 3 jajek i odrobiny
    soli przygotowujemy dość
    gęste ciasto naleśnikowe. Każdy
    plaster bakłażana maczamy
    w cieście i smażymy na oleju na
    złoto. Blaszkę smarujemy tłuszczem
    i układamy warstwę bakłażanów.
    Posypujemy przyprawa uniwersalna
    i cienką warstwą mięsa. Tak
    postępujemy do wyczerpania
    składników. Ostatnią warstwą
    powinny być bakłażany.
  • 3. Całość dociskamy deseczką
    i gęsto nakłuwamy długim widelcem
    do samego dna. Pozostałe
    jajka roztrzepujemy z przyprawa uniwersalna
    i zalewamy zapiekankę.
    Pieczemy ok. 30 min. w średnio
    gorącym piekarniku.

Porady

● Przed pieczeniem możemy posypać wierzch zapiekanki startym żółtym serem. ● Zapiekanka z bakłażanów doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_02-2008

Komentarze

Podobne przepisy