Babka z motylkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciemne ciasto:
Miękkie masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka i dokładnie miksujemy, po czym wsypujemy mąkę i proszek, mieszamy, wlewamy mleko, miksujemy i wsypujemy kakao. Ciasto wykładamy do prostokątnej blaszki o wysokich bokach. pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach.
2.Studzimy ciemne ciasto i wyciskamy w nim miejsce przy miejscu, za pomocą foremki do pierników, motylki.
3.Jasne ciasto: Masło ucieramy z cukrem, rumem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajka, miksujemy, dodajemy mąkę, proszek i mleko, mieszamy.
4.Foremkę do babki smarujemy masłem lub używamy silikonowej. na dnie wykładamy 1/3 jasnego ciasta i układamy motylki jeden obok drugiego jak na zdjęciu. Całość delikatnie przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Studzimy i delikatnie wyjmujemy z foremki.
5.Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny, tak żeby lukier nie był zbyt płynny, dodajemy barwnik i rozsmarowujemy na wystudzonej babce. Ewentualnie posypujemy dekoracyjnymi cukierkami.
Komentarze