Babka z motylkiem

0 (0 ocen)

Świetnie się prezentuje, zaskoczy dorosłych, a dzieci ucieszy.

Składniki:

  • Ciemne ciasto:
    200 g masła
    180 g cukru
    3 jajka
    250 g mąki
    1 proszek do pieczenia
    70 g mleka
    40 g kakao

    Jasne ciasto:
    200 g masła
    160 g cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki rumu lub innego alkoholu
    3 jajka
    250 g mąki
    1/2 proszku do pieczenia
    50 g mleka

    Lukier:
    cukier puder
    1 cytryna
    czerwony barwnik spożywczy

Babka z motylkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciemne ciasto:
    Miękkie masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka i dokładnie miksujemy, po czym wsypujemy mąkę i proszek, mieszamy, wlewamy mleko, miksujemy i wsypujemy kakao. Ciasto wykładamy do prostokątnej blaszki o wysokich bokach. pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach.
  • image-1naa8vk 2. Studzimy ciemne ciasto i wyciskamy w nim miejsce przy miejscu, za pomocą foremki do pierników, motylki.
  • 3. Jasne ciasto: Masło ucieramy z cukrem, rumem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajka, miksujemy, dodajemy mąkę, proszek i mleko, mieszamy.
  • image-0bcqiev 4. Foremkę do babki smarujemy masłem lub używamy silikonowej. na dnie wykładamy 1/3 jasnego ciasta i układamy motylki jeden obok drugiego jak na zdjęciu. Całość delikatnie przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Studzimy i delikatnie wyjmujemy z foremki.
  • 5. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny, tak żeby lukier nie był zbyt płynny, dodajemy barwnik i rozsmarowujemy na wystudzonej babce. Ewentualnie posypujemy dekoracyjnymi cukierkami.

Komentarze

Podobne przepisy