Babka na oranżadzie z wiśniami z kompotu

0 (0 ocen)

Pierwszy raz piekłam babkę na oranżadzie i pyszna wyszła.

Składniki:

  • 3 jajka
    ½ szklanki cukru
    ½ szklanki oleju
    150 ml białej oranżady
    2,5 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki sody
    2 szklanki wiśni z kompotu
    Polewa:
    3 łyżki wody
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki kakao
    100 g margaryny tortowej
    Dodatkowo:
    2 łyżki płatków migdałowych

Babka na oranżadzie z wiśniami z kompotu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1m5yw1n 1. Makę przesiać z proszkiem do pieczenia i odstawić na bok.Do miski wbić białka. Ubić je na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier i po jednym żółtku.
  • image-1jyb3j1 2. Następnie cały czas miksując na przemian dodawać po trosze mąki, oleju i oranżady. Miksować do połączenia składników.
  • image-1nnicc9 3. Do ciasta dodać około 1,5 szklanki wiśni. Przełożyć do formy na babkę z kominem.
  • image-0roen9i 4. Po wierzchu posypać resztą wiśni wciskając je odrobinę do środka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. Zmniejszyć temperaturę do 180 i piec około 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i wyjąć z formy.
  • 5. Polewa:
    Zagotować wodę z cukrem. Następnie dodać pokrojona w kostkę margarynę i gotować aż się tłuszcz rozpuści. Zdjąć z ognia i dodawać po łyżce kakao caly czas mieszając, ostudzić. Polać babkę i posypać płatkami migdałowymi.
    Smaczego!

Komentarze

Podobne przepisy