Babka marmurowa

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Taka babka najlepiej smakuje z kawą o poranku :)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - jajka: 6 sztuk
    - cukier: 1 szklanka
    - margaryna: 200 gramów
    - olej: 100 mililitrów
    - mąka pszenna: 250 gramów
    - mąka ziemniaczana: 50 gramów
    - kakao: 10 gramów
    - kolorowa posypka: 5 gramów
    - polewa czekoladowa: 1 sztuka

Babka marmurowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce zmiksować jajka z mąkami, olejem, rozpuszczoną i schłodzoną margaryną, cukrem, na jednolitą masę. Podzielić na dwie części.
    Jedną wymieszać z kakao, drugą pozostawić bez zmian.
  • 2. Następnie przelać do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, na zmianę ciasto, raz jedną część, raz drugą.
  • 3. Wstawić do gorącego piekarnika na 60 minut w temperaturze 180 st C.
  • 4. Ostudzoną babkę polać polewą czekoladową przygotowaną według przepisu na opakowaniu, oraz posypać kolorową posypką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy