Babka kapuściana z mięsem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Bardzo smaczna,podzielna i zdrowa,najlepiej smakuje polana sosem pomidorowym,to szybsza wersja tradycyjnych gołąbek.

  • 60 min

Składniki:

  • 8 dużych liści młodej kapusty
    800 g mieszanego mięsa mielonego(drób,wieprzowina,wołowina)
    2 jajka
    1 duża cebula
    300 g mrożonego groszku z marchewką i kukurydzą
    czerstwa bułka
    biały pieprz
    sól
    olej

Babka kapuściana z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście kapusty zblanszuj we wrzącej,osolonej wodzie,zetnij zgrubienia na nich.
    Cebulę posiekaj,bułkę namocz w zimnej wodzie.
    Mięso mielone przełóż do miski i wymieszaj z cebulą,odciśniętą bułką,jajkami,dodaj sól i pieprz do smaku,wyrób na gładką masę,dodaj odmrożone warzywa i jeszcze raz wymieszaj.
  • 2. Okrągłą formę z kominkiem 23 cm posmaruj olejem i wyłóż jej dno boki liśćmi kapusty,na liściach ułóż równomiernie masę,przykryj pozostałymi liśćmi kapusty.
    Formę dokładnie owiń folią aluminiową i wstaw do garnka z wrzącą wodą do 3/4 wysokości i gotuj 30 minut pod przykryciem na niewielkim ogniu.
    Gotową podawaj z sosem pomidorowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy