Babka drożdżowo-makowa

0 (0 ocen)

Zamiast tradycyjnego makowca możemy upiec babkę, ładnie się prezentuje na świątecznym stole a w dodatku jest smaczna i wilgotna.

Składniki:

  • 250 gram mąki pszennej
    13 gram świeżych drożdży
    1/4 szklanki cukru
    2 łyżki śmietany
    2 jajka
    50 ml. letniego mleka
    60 gram masła
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    puszka gotowej masy makowej

Babka drożdżowo-makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy ze śmietaną, odstawiamy na 10 minut. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, drożdże ze śmietaną oraz pozostałe składniki. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, na końcu dodajemy roztopione masło, wyrabiamy do momentu aż masło wchłonie się w ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę, ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąka i ponownie zagniatamy, wałkujemy na prostokąt, smarujemy masą makową. Zwijamy w struclę, przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem, zlepiamy obydwa końce, odstawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzoną babkę polewamy polewą i posypujemy płatkami migdałów.

Komentarze

Podobne przepisy