Babeczki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pulchna babeczka ziemniaczana - nieodłączny kompan kufla z zimnym piwem i kiełbasy z grilla. Mocna, męska rzecz.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 270 gramów
    - proszek do pieczenia: 4 łyżeczki
    - sól: 1.5 łyżeczki
    - cebula: 1 sztuka
    - cukier: 1 łyżka
    - kminek: 1 łyżka
    - jajka: 2 sztuki
    - masło: 6 łyżek
    - świeżo wyciśniętego soku jabłkowego: 225 mililitrów
    - surowe, starte ziemniaki: 330 gramów

Babeczki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Wyciskamy sok z jabłek, ziemniaki ścieramy tak jak do placków ziemniaczanych. Ubijamy jajka, topimy masło. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i rumienimy na suchej patelni.
  • 2. W jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche, w drugiej misce mieszamy wszystkie składniki mokre.
  • 3. Gdy piekarnik już będzie rozgrzany, szybko i energicznie łączmy składniki suche z mokrymi, napełniamy ciastem foremki do babeczek.
  • 4. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy