Babeczki zeberki z borówkami i jeżynami

0 (0 ocen)

To szybki i przyjemny przepis na coś słodkiego. :)

Składniki:

  • -2,5 szklanki mąki,
    -1 szklanka cukru,
    -5 jajek, ( osobno żółtka i białka),
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    -2 łyżki kakao,
    -szklanka wody gazowanej,
    -szklanka oleju,
    - borówki i jeżyny według uznania.

    PORCJA NA 16 SZTUK.

Babeczki zeberki z borówkami i jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo olej, następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Po wymieszaniu dodajemy wodę gazowaną, delikatnie mieszamy. W osobnej misce ubijamy białka, ubite na sztywno dodajemy stopniowo do ciasta, dokładnie mieszamy. Ciasto rozdzielamy na dwie części, do jednej dodajemy kakao, do drugiej dodajemy 2 łyżki mąki , również mieszamy. Do papierowych lub sylikonowych foremek lub brytfanki do babeczek wykładamy ciasto na przemian raz ciemne, raz jasne. Borówki oraz jeżyny układamy w środku babeczki tak aby były całkowicie zakryte ciastem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170-180 stopni na 25-30 min. Robimy lukier, przestudzone babeczki wyciągamy z foremek smarujemy lukrem i ozdabiamy owocami .

Porady

Borówki i jeżyny możemy zastąpić wiśniami, poziomkami, jagodami, malinami . Zamiast owoców u góry możemy posypać lukier posypką czekoladową.

Komentarze

Podobne przepisy