Babeczki truskawkowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tymi babeczkami można się cieszyć o każdej porze roku, gdyż nie wymagają świeżych, ani mrożonych truskawek :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka: 1.5 szklanki
    - budyń truskawkowy - proszek: 2 łyżki
    - cukier: 1 szklanka
    - soda oczyszczona: 0.75 łyżeczki
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - jajko duże: 1 sztuka
    - żółtko: 1 sztuka
    - ciepła woda: 0.5 szklanki
    - maślanka: 0.5 szklanki
    - olej: 0.25 szklanki
    - dzem truskawkowy lub konfitura truskawkowa: 3 łyżki

Babeczki truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

    W dużej misie umieść najpierw wszystkie suche składniki, teraz dodaj mokre składniki i dokładnie zmiksuj (ciasto będzie miało bardziej płynną konstystencję). Ciasto nałóż do przygotowanych foremek do 2/3 wysokości (babeczki sporo rosną). Piecz przez około 20 minut (sprawdź patyczkiem, czy są gotowe). Ostudź na kratce.
    Posyp cukrem pudrem, albo udekoruj ulubionym kremem :)
    Więcej na wypiekibeaty.wordpress.com

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy