Aksamitny duet paprykowo-pomidorowy

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Papryka jest wierną przyjaciółką mojej kuchni. Cenię paprykę nie tylko za walory smakowe ale również fakt iż odmładza, poprawia nastrój, pomaga spalać tłuszcze. W duecie z pomidorem stanowią parę idealną o każdej porze roku.
Propozycja mojego sosu paprykowo-pomidorowego jest wyśmienitą bazą do makaronu lub mini pulpetów.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 papryk pomidorowych
    3 pomidory świeże/ pomidory z puszki/ mały koncentrat
    30 dg mięsa mielonego
    bazylia
    ziele angielskie
    listek laurowy
    mąka pszenna
    pieprz
    sól
    jajko

Aksamitny duet paprykowo-pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski. Zagotować litr wody, dodać paprykę, kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy. Pomidory umyć, obrać ze skórki, rozdrobnić i dodać do papryki, gotować przez 15 minut. Mięso przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać jajko i wymieszać na jednolitą masę. Uformować małe pulpeciki, obtoczyć w mące i gotować w sosie przez 20 minut. Sos przyprawić odrobiną bazylii, pieprzem i solą. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy