Sos paprykowo-pomidorowy do gołąbków

  • wyświetlono: 233 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Aksamitny sos paprykowo-pomidorowy sprawdzi się idealnie jako dodatek do gołąbków.

DSC_1166
  • 6 porcje
  • 90min

Składniki

3 czerwone papryki
750 ml passaty pomidorowej
1 łyżka masła ghee
1 pełna łyżka mąki
100 ml bulionu warzywnego
cukier
sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Sos paprykowo-pomidorowy do gołąbków

  • Sos paprykowo-pomidorowy do gołąbków1. Papryki wkładamy do pieczeniowego rękawa. Zapiekamy 45 minut w 190°C z termoobiegiem. Studzimy, usuwamy skórkę i gniazda nasienne, „wodę” przecedzamy.

    Na maśle podsmażamy mąkę, dodajemy passatę, papryki, dokładnie mieszamy. Studzimy, blendujemy.
    Ponownie wstawiamy na palnik, dodając bulion, zagotowujemy.
    Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sos paprykowysos pomidorowysosy

Komentarze

Podobne przepisy

Sos paprykowo-pomidorowy na zimę

Dodane przez: kasmat

Sos paprykowo-pomidorowy na zimę

Używam tego sosu do zimowych zup,...

Sos pomidorowo- paprykowy

Dodane przez: martini1996

Sos pomidorowo- paprykowy

Smak lata zamknięty w słoiczkach...

Sos paprykowo - cebulowy do ryby

Dodane przez: Violetka76

Sos paprykowo - cebulowy do ryby

Prosty i smaczny dodatek do ryby

sos pomidorowo-paprykowy

Dodane przez: iziona

Sos pomidorowo-paprykowy

Przepyszny sos z pachnących pomidorów...

image-1yaleut

Dodane przez: wiatraczek

słodko-kwaśny sos paprykowo-pomidorowy

Przepis na sos zdobył mój Mąż od...

sos pomidorowo paprykowy

Dodane przez: polcia

Sos Pomidorowo-Paprykowy z Bazylią

Recepturę dostałam od sąsiadki,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE