Tosty francuskie po włosku

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na super śniadanie. Pyszne, sycące i na ciepło. Tosty francuskie to świetny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa- choć ze świeżego również są pyszne. Ja zrobiłam moje tosty z chleba tostowego świeżego i wyszły super. Polecam

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka
    1/2 szkl mleka
    1/2 łyżeczki soli, pieprzu i suszonej bazylii
    8 kawałków chleba tostowego
    4 plastry pomidora
    4 łyżeczki masła
    4 łyżeczki passaty pomidorowej
    1 op. mozzarelli

Tosty francuskie po włosku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka rozbijamy do głębokiego talerza, dolewamy mleko oraz przyprawy i roztrzepujemy. Mozzarellę kroimy w 4 duże plastry. Na jednym kawałku chleba rozsmarowujemy passatę, układamy plaster pomidora oraz mozzarelli i przykładamy drugim kawałkiem. Lekko dociskamy kawałki chleba do siebie (robimy tak pozostałe tosty). Tosty maczamy w mleku z jajkami z dwóch stron. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła i smażymy tosty z obu stron na rumiano- po przekrojeniu mozzarella powinna być półpłynna. Do usmażenia jednego tosta za każdym razem rozpuszczamy łyżeczkę masła na patelni. Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy