TOSTY FRANCUSKIE

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Propozycja na śniadanie lub podwieczorek. Jest to również sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa.

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka śmietanki lub mleka (u mnie mleko)
    3 duże jajka
    2 łyżki miodu ciepłego
    8 kromek chleba tostowego lub czerstwego chleba pszennego
    4 łyżki masła
    1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    1/2 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Tosty

Tosty francuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1lqca5m 1. Miód lekko podgrzać np w mikrofalówce 20 sekund. Roztrzepać jajka, mleko, miód. Dodać wanilię i cynamon, dokładnie wymieszać.
  • image-1yr4ujq 2. Moczyć każdą kromkę chleba w mleku i ukladać w żaroodpornym naczyniu lub blaszce. Jesli zostanie nam mleka możemy resztą polać po całości. Tak przygotowany chleb możemy zrobić dzień wcześniej wieczorem wtedy chleb dobrze się namoczy.
  • image-21tt34f 3. Masłem smarować patelnię i smażyć tosty z obu stron na złoty kolor.
  • 4. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Po usmażeniu, tosty możemy włożyć do piekarnika na ok.5 minut.
  • 5. Podawać z syropem klonowym, bitą śmietaną lub owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować