Pieczeń z indyka

0 (0 ocen)

  • 13 godz.
  • Dla 10 osób

Pieczeń z indyka

  • 13 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • ok ½ szklanki oleju
    trzy ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    listki laurowe 2-3
    pół łyżeczki kminku mielonego
    łyżeczka soli
    pół łyżeczki pieprzu
    pół łyżeczki ostrej papryki

Pieczeń z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczeń z indyka 1. Kilogramowy filet z indyka. Kawałek mięsa może być większy lub mniejszy ,ale musimy też to wziąć pod uwagę przy robieniu marynaty. Jeżeli mniejszy minimalnie zmniejszyć ilość przypraw, lub zwiększyć jeżeli mamy większy kawałek.
    Z przygotowanych składników sporządzamy marynatę i dokładnie nacieramy mięso, i odstawiamy na 10-12 godzin w zimne miejsce.
    Gdy mięso będzie już schłodzone, wkładamy mięso w siatkę. Jeżeli takiej nie posiadamy można mocno związać dratwą.
    Mięso pieczemy w piekarniku ok 90 minut w 180 stopniach.
    Mięso na początku obrumieniamy, polewając co jakiś czas powstałym sosem. Jak już pieczeń będzie zarumieniona przykrywamy aby się dopiekła w środku.
    Jeżeli mamy większy kawałek musimy piec nieco dłużej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy