ok ½ szklanki oleju
trzy ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
kilka ziarenek ziela angielskiego
listki laurowe 2-3
pół łyżeczki kminku mielonego
łyżeczka soli
pół łyżeczki pieprzu
pół łyżeczki ostrej papryki
Pieczeń z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kilogramowy filet z indyka. Kawałek mięsa może być większy lub mniejszy ,ale musimy też to wziąć pod uwagę przy robieniu marynaty. Jeżeli mniejszy minimalnie zmniejszyć ilość przypraw, lub zwiększyć jeżeli mamy większy kawałek.
Z przygotowanych składników sporządzamy marynatę i dokładnie nacieramy mięso, i odstawiamy na 10-12 godzin w zimne miejsce.
Gdy mięso będzie już schłodzone, wkładamy mięso w siatkę. Jeżeli takiej nie posiadamy można mocno związać dratwą.
Mięso pieczemy w piekarniku ok 90 minut w 180 stopniach.
Mięso na początku obrumieniamy, polewając co jakiś czas powstałym sosem. Jak już pieczeń będzie zarumieniona przykrywamy aby się dopiekła w środku.
Jeżeli mamy większy kawałek musimy piec nieco dłużej.
Komentarze