Orzeźwiający napój z rabarbarem i rozmarynem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kompot z rabarbaru jest majowym klasykiem zapamiętanym z dzieciństwa. Dziś przyrządziłam coś bardzo podobnego, jednak wzbogaciłam go o rozmaryn i imbir. Napój z rabarbaru z kostkami lodu orzeźwi i postawi na nogi. Dodam jedynie, że można dolać do niego ginu i mamy świetny drink na letnie popołudnia.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru
    1,5 litra wody
    kilka gałązek świeżego rozmarynu
    kawałek świeżego imbiru, ok. 5 cm.
    100 ml syropu z agawy lub innego dodatku słodzącego

Orzeźwiający napój z rabarbarem i rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar myję i tnę na małe kawałki.
    Imbir kroję lub ścieram na tarce.
    Do większego garnku wlewam wodę, dodaję rabarbar i imbir oraz większą gałązkę rozmarynu.
    Gotuję wszystko pod przykryciem na średnim ogniu do momentu aż rabarbar całkowicie się rozpadnie.
    Przecedzam wszystko przez sitko.
    Dosładzam napój według własnych upodobań.
    Podaję schłodzony z kostkami lodu i malutką gałązką rozmarynu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy