Lody truskawkowe

0 (0 ocen)

Uwielbiamy lody truskawkowe więc wypróbowałam już wiele przepisów. Sama nie wiem już, który jest najlepszy... ;) Wszystkie są pyszne!

Składniki:


  • 200 ml śmietany 30%
    Krem:
    150 g truskawek
    50 g cukru
    2 jajka
    50 g masła
    Sos:
    100 g truskawek
    1 łyżeczka cukru

Lody truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Najpierw przygotować krem. Truskawki umyć, usunąć szypułki, zmiksować z cukrem i jajkami. Postawić na ogniu, dodać kawałki masła, podgrzewać aż zgęstnieje. Wystudzić.

    Krem i śmietanę mocno schłodzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać krem i wymieszać.

    Wlać do szczelnie zamykanego pojemnika, wstawić do zamrażarki. 100 g truskawek umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Zmiksować blenderem z łyżeczką cukru, schłodzić. Po 2-3 godzinach wyjąć pojemnik z lodami, polać sosem truskawkowym, lekko przemieszać nożem aby powstały esy-floresy. Wstawić i zamrażać jeszcze 2 godziny (można zostawić w zamrażarce na dłużej, ale wtedy przed podaniem wyjąć trzeba wcześniej aby lekko zmiękły).

    Podawać ozdobione bezikami i świeżymi truskawkami.

Komentarze

Podobne przepisy